a

Diğer hastalıklar gözden kaçmaya başladı

Özel Mersin Ortadoğu Hastanesi Acil Servis Uzman Doktoru Erhan Burgut, pandemi dönemiyle birlikte karıştırılmaya başlayan gribal enfeksiyon ve koronavirüs arasındaki farkları açıkladı. Burgut, halkın virüsten dolayı hastaneye gitmekten kaçtığını belirterek, “Diğer hastalıklar gözden kaçmaya başladı. Erken tanı hayat kurtarır. En ufak rahatsızlıkta en yakın hekime başvurun” çağrısında bulundu.

Diğer hastalıklar gözden kaçmaya başladı
0

BEĞENDİM

“Kış aylarıyla beraber gribal enfeksiyon hasta sayısı arttı” diyerek sözlerine başlayan Uzm. Dr. Erhan Burgut, “Pandemi dönemiyle birlikte gribal enfeksiyonla koronavirüs karıştırılmaya başlandı. Belirtiler hemen hemen ortak. Çünkü ikisi de gribal enfeksiyon. Gribal enfeksiyon daha çok burun akıntısı, göz sulanması oluyor. Koronavirüsteki belirtiler daha sert, daha agresif geçiyor. Tat ve koku alamama, yüksek ateş ve eklem ağrıları gibi belirtileri var. Son zamanlarda baş dönmesi gibi nörolojik bulgularda ön plana çıkıyor. Koronavirüsün sebep olduğu enfeksiyonlarda daha çok kalbin üzerinde etkili olduğu için cilt hastalıkları da ön plana çıkıyor. Parmak ucunda morarmalar, kalpte ritim bozukluklarına sebep olabiliyor. Zaten koronavirüs geçse bile hastalarda kalple ilgili rahatsızlıklar ön plana çıkıyor. 1 yıldır pandemi dönemindeyiz. Kalple ilgili sorunlar arttı. Koronavirüs hastalarının hastalığı yendikten sonra kardioloji takibine girmelerini istiyoruz. Koronavirüsle gribal enfeksiyon arasındaki en belirgin fark ikisinde de ateş var ama gribal enfeksiyonda eklem ağrısı yok. Kas ağrıları koronavirüste çok çok şiddetli. Antijen testlerimiz var. 10-15 dakika içinde sonuç alabiliyoruz. Antikor testimiz var. Daha önce koronavirüs geçirmişseniz bu testimizle sonuç alabiliyoruz. Bir üst aşamada ise akciğer tomografisi çektiriyoruz. Koronavirüs daha çok pnömoni yapabiliyor. Bunu görebiliyoruz” dedi.

“PANDEMİ DÖNEMİYLE DİĞER HASTALIKLAR GÖZDEN KAÇMAYA BAŞLADI”

Pandemi dönemiyle birlikte insanların hastaneden kaçtıklarını açıklayan Uzm. Dr. Burgut, şöyle konuştu: “Koronavirüs döneminde insanlar korktukları için hastaneye gelmiyor. Bundan dolayı diğer hastalıklar vücutta görülebiliyor. Hastaneye gelmekten kaçtıkları için geç tanı konuluyor. İlerleme aşamasında yeterli müdahale yapılamıyor. Halkımıza çağrımız en ufak belirti de hastaneye başvurmaları. Çünkü her zaman erken tanı hayat kurtarır. Pandemi dönemiyle diğer hastalıklar gözden kaçmaya başladı.  Aynı şey diğer hekimler üzerinde de var. Sağlıkçılarda artık korkuyor. Maske alışkanlığı grip hasta sayısını azalttı. Maske takma alışkanlığıyla göze batar şekilde grip ve soğuk algınlığı yaşayan hasta sayısını azalttı. “

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Mersin, Türkiye’nin altyapısı haline gelecek!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.