a

Yolları kamulaştıracağım!

Mersin'de nakliyecilerle bir araya gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 'Yap, işlet devret' modeliyle yapılan köprü ve otoyollardaki yüksek ücretlere dikkat çekerek, "Adı ' Yap, işlet, devret'. Yap, işlet devret ne demektir? Sen yapacaksın, işleteceksin belli bir süre sonra da devlete devredeceksin. Şimdi, yap, işlet üstüne para al, olağanüstü kar ettikten sonra da devlete ver. Hem balı var, hem kaymağı var. Sizlerin oylarıyla iktidar olduğumuzda bu yolların tamamını kamulaştıracağız. Öyle uçuk rakamlar olmayacak, soygun düzeni olmayacak. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz" dedi.

Yolları kamulaştıracağım!
0

BEĞENDİM

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ‘Büyük Nakliyeciler Buluşması’ çerçevesinde Mersin’e gelerek, nakliyeciler, kamyon ve tır şoförleriyle buluştu. Nakliyeciler Sitesi arkasındaki Mersin Büyükşehir Belediyesi Tır Garajında gerçekleşen buluşmaya, CHP Mersin milletvekilleri, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP’li ilçe belediye başkanları ve sektör temsilcileri katıldı.

“MERSİN, EN ÖNEMLİ MERKEZ HALİNE GELECEK”

Kılıçdaroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, kendisinden önceki konuşmalarda ranttan söz edildiğini belirterek, rantı kentte yaşayanların hak ettiklerini ve onlara vereceklerini söyledi. Mersin’in sektör açısından çok önemli bir kent olduğunu, bundan dolayı da bu toplantıyı Mersin’de gerçekleştirdiklerini belirten Kılıçdaroğlu, “Mersin, sadece bu bölgenin, sadece Türkiye’nin, sadece Avrupa’nın değil, dünyanın çok önemli bir merkezi haline gelecek. Allah nasip eder iktidar olursak görecekseniz; en önemli merkez haline en geç 8-9 yıl içinde gelecek. Böylece bu bölge, sadece Türkiye’ye, Akdeniz ülkelerine hizmet veren değil, özellikle Avrupa ve Amerika’ya en büyük hizmeti götürecek bölge olacak. Bizim ‘Merkez Türkiye’ projesinin ana unsuru bu. Burada sadece nakliye olmayacak. Biz aynı zamanda Hakkari’deki çinko madenini, bu bölgede kuracağımız maden rafinerisinde işleyeceğiz. Madeni dışarıya çok ucuz bedelle ihraç ediyoruz, burada işlediğimiz zaman en az 50-100 kat fazlasıyla ihraç edeceğiz. Herkes kazanacak. Bölgeyi düşündüğünüzden daha fazla büyüteceğiz; burası İstanbul’dan sonra en büyük kent olacak. Herkes kazanacak ve çok kısa süre içinde kişi başına gelir 20-25 bin dolar olacak. Mersin’de aynı zamanda otomobil fabrikaları da kuracağız. Çünkü en rahat buradan ihracatlarını yapacaklar. Bu nimetin bugüne kadar kullanılmamasını düşünmek bile beni ürkütüyor. Neden kullanılmadı? Neden bu imkan sağlanmadı? Bunların sağlanması lazım” ifadelerini kullandı.

“NAKLİYECİLERİN ÇATI ÖRGÜTÜNE İHTİYACI VAR”

Türkiye’de 670 binin üzerinde nakliyeci olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, nakliyecilere “Sizin sahibiniz kim? Siz sahipsiz misiniz” diye sordu. Nakliyecilerin dertlerini anlatmak için bakanların peşinde koştuklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “670 bin kişilik bir kitle olacak; bu kitle alın teri dökecek, direksiyon başında gerekirse 24 saat çalışacak ama sahibiniz yok. Derdinizi anlatacak yer yok. Sizin ekonomiye katkınız en az 25 milyar dolar. Belki siz farkında değilsiniz ama biz bunların hepsini görüyoruz. 25 milyar dolarlık bir katkı yapıyorsanız, bu katkıyı kısa sürede 50-100 milyar dolara çıkarmak mümkün. Çünkü öyle bir coğrafyada yaşıyoruz ki, Asya ile Avrupa arasında köprüyüz. Nakliye sektörü açısından gerçekten olağanüstü bir coğrafyadayız. Bu coğrafyanın hakkını vermiyoruz Kendinizi niye sahipsiz hissedeceksiniz. Biz geldik toplantıyı burada yaptık. Nakliyecilerin bir çatı örgütüne ihtiyaçları var. O zaman sesiniz çok daha gür çıkar. O zaman her siyasetçi gelir sizi dinlemek zorunda kalır. Bu çatı örgütünü sağlayın. Öte yandan, bu sektörün Avrupa’daki sektörle rekabet etmesi lazım, rekabet zincirinin oluşturulması lazım. Avrupa’daki taşımacılık yapan insanlara her türlü imkan sağlanıyor ama biz size sağlayamıyoruz. Sağlayamadığımız içindir ki, sorun çıkıyor; rekabet etmekte zorlanıyorsunuz. Bu rekabetin sağlanması lazım. Bunlardan birisi hurda desteği. Size hurda desteği verilmesi lazım. Yine bir sürü para ödüyorsunuz K1 belgesi alıyorsunuz. Yolcu taşımacılığında bunu devredebiliyorsunuz ama tıra gelince satamıyorsunuz. Bu engelin de kalkması lazım. Taksi plakası gibi kamyon ve tır plakasının da değerli olması lazım” dedi.

“BU MESLEĞE İTİBAR KAZANDIRMAMIZ LAZIM”

Bazı nakliyecilerin devletten KDV alacakları olduğunu ve bunu alamadıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bunu almanız lazım. Zamanında ödemiyorlarsa devletin faiz ödemesi lazım. Bu mesleğe itibar kazandırmamız lazım. Bu mesleğin cazip hale getirilmesi lazım. Bakın İngiltere’de sorun yaşanıyor, şoför bulamıyorlar. Yakında bunu siz de yaşayacaksınız. İyi yetişmiş bir şoföre herkesin ihtiyacı var. Acaba var olan iktidar bunun geleceğini düşünüyor mu? Bunun bir okulu olacak mı? Üniversitelerde böyle birimler olacak mı? Bunun yapılması lazım. Üniversiteden mezun olacak, stajı olacak, nitelikli eleman olacak. Bunun yapılması lazım” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği ile motor emisyon standartlarına uyulmadığı gerekçesiyle sorun yaşandığını dile getiren Kılıçdaroğlu, önümüzdeki süreçte bu sorunun giderek büyüyeceğini belirterek, hükümetin buna uygun araçlar imal etmesi, imal edilmesi teşvik vermesi gerektiğini savundu. Bazı köprü ve otoyollardan yüksek geçiş ücretleri alındığını kaydeden Kılıçdaroğlu, iktidar olduklarında bunların tamamını kamulaştıracaklarını da söyledi. Nakliyecilere mazot desteği verilmesi gerektiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de kilometre başına asgari fiyat tarifesinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Kılıçdaroğlu, rekabet açısından KOSGEB desteklerinin nakliye sektörüne de sağlanması gerektiğini söyledi.

“DŞ POLİTİKADA KAVGAYI DEĞİL, BARIŞI ÖNCELEYECEĞİZ”

Dış politikada da sorunlar yaşandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, iktidar olduklarında Suriye ve Mısır ile hemen barışacaklarını vurguladı. Suriye’den Mısır’a kadar giden yolların tamamını trafiğe açacaklarını belirten Kılıçdaroğlu, “Dış politikada kavgayı değil, barışı önceleyeceğiz. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, burada karşılaştığınız sorunları da biliyorum. Sarp Sınır Kapısında günlerce bekleyen tır şoförlerini biliyorum. Azerbaycan’ın bizden aldığı ekstra paraları biliyorum. Sizi zorla Ro-Ro üzerinden mal taşımaya sevk ettiklerini biliyorum. 2 bin-2 bin 500 dolar ekstra para aldıklarını biliyorum. Yabancı tırlardan alınmayan paraların Türk tırlarından alındığını biliyorum. Hükümet buna neden müdahale etmiyor? İki devlet bir milletsek, bizim tırlara neden farklı muamele ediyorsunuz, bunu sormayacak mıyız? Bunun çözülmesi lazım” dedi. Bütün bu sorunların çözülmesi için nakliyecilerin oylarının rengini değiştirmesi gerektiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, “Ben sizin oyunuza talip değilim, altını çiziyorum. Ben sizin dertlerinize, sorunlarınıza talibim” diye konuştu.

SEÇER: “MERSİN LOJİSTİK AÇIDAN BÜYÜK POTANSİYELE SAHİP

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, Mersin’in konumu, limanı ve sektör potansiyellerinin lojistik sektörünü ön plana çıkardığını ifade ederek, “Şehrimiz çok sektörlü bir şehir. Bu belki de birçok şehirde olmayan ama coğrafyanın, stratejik konumun, toprak yapısının, havanın, suyun, Allah’ın bir lütfu kısacası, biz de her şey var maşallah. Yok yok. Çerçi dükkanı gibi. Lojistik de bütün bu sektörlerin yarattığı bir sektör. Yani sanayi var, liman var, tarım var, tarımsal üretim var, turizm var. Bütün bu sektörlere hitap edebilecek bir lojistik hizmeti desteği lazım. Üretilen ürünleri alacak başka lokasyonlara götürecek. İşte Mersin’de lojistiği lojistik yapan özellik bu. Lojistik filosunun genişliğine ve önemine rağmen sektördeki sorunlar fazla. Türkiye’nin en büyük lojistik filosunun olduğu şehirdesiniz şu anda. Ama ne yazık ki bu kadar ağzım dolu dolu bu sektörü konuşuyorum, bir o kadar da ağzım dolu dolu sorunlarını konuşmam lazım. Elbette 2.5 yıllık görev süremiz içerisinde sizlerin başını öne eğdirmeyecek bir şekilde bu sektöre gerekli katkıyı veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Ama siz de takdir edersiniz ki bir anda yılların önünüze koyduğu sorunları çözme şansına sahip değilsiniz. Emin olun bu sözüm sizin huzurunuzda, sizin nezdinizde buradaki tüm şoför esnafına, taşımacı esnafına olsun. Burada görevde kaldığımız sürece nakliye sektörünün tüm sorunlarını bir bir çözme iradesini sürdüreceğiz. Mersin, lojistik olarak önemli kapasiteye ve potansiyellere sahip. Yenice’den başlayayım. Lojistik köyümüz var. Yaklaşık 500 dekar arazi üzerinde. Biliyorsunuz tarihi Berlin-Bağdat Demiryolu Hattı’nın da en önemli istasyonudur. 1800’lü, 1900’lü yılların sonunda yapılan. Orada yeni yeni şekillenen ve gelişen bir lojistik köyümüz var. Bu iyi bir durumdur. Yine o bölgede çok yakın bir lokasyonda Uluslararası Çukurova Kargo Havalimanı var. Uluslararası olma özelliğini bir kenara yazıyorum. Kargo taşımacılığına uygun bir havaalanı olmasını da bir kenara yazıyorum. Bunlar çok önemli ve değerli özellikler. Bunlar işte lojistiği güçlendirmemiz gerektiğinin işaretleri. Mersin limanı 2.6 milyon TEU’luk bir kapasiteye sahip, elleçleme kapasitesine sahip. Ancak yeni bir özelleştirme ile Taşucu’nda eski SEKA Limanı özelleştirildi. Şu anda yüklenici firma orada belirli projeksiyonlarını hayata geçiriyor. Orada bir serbest bölge düşüncesi olduğunu da duyuyorum. Burada da bir serbest bölgemiz var Mersin’in merkezinde. 1980’li yıllardan beri hizmet veren bir alanımız var” diye konuştu.

“MERSIN LİMANI, TÜRKİYE’NİN ELLEÇLEME KAPASİTESİ EN YÜKSEK LİMANI”

Yapılması halinde Mersin için oldukça önemli olacak olan ana konteyner limanı konusuna da değinen Seçer, 10. Kalkınma Planı’nda yer alan ve Mersin’de yapılması planlanan ana konteyner limanı ibaresinin 11. Kalkınma Planı’nda ‘Doğu Akdeniz’ olarak değiştirildiğini hatırlattı. Seçer, “İkinci liman, ana konteyner limanı, halk limanı. Lojistikle uğraşan kardeşlerim bu limanın önemini benden kat be kat daha iyi bilecektir. Doğu Akdeniz çanağının çok önemli bir noktasındayız. Mersin Limanı da şu anda öyle. Türkiye’nin en büyük limanı, elleçleme kapasitesi en yüksek limanı. Mersin’de dış ticaret hacmi yaklaşık olarak 5 milyar dolar civarında. Bunun 3.2 milyarı ihracat. Geri kalan kısmı da ithalat. Bunun %50’si de bu liman aracılığıyla yapılıyor. Diğerlerini de burada lastik tekerlekli taşıma araçlarıyla, buradaki kardeşlerimiz Orta Doğu’ya, Kafkaslar’a bu ihraç, transit ürünlerini ya da burada üretilen ürünleri taşıma imkanı buluyorlar. Ancak yeni planlanan ve Cumhurbaşkanlığı yatırım programında da olan 10. Kalkınma Planı’nda; ‘Mersin’de bir ana konteyner limanı’ ibaresi ile yer alan ama bizim de kafamızı karıştıran 11. Kalkınma Planı’nda ‘Doğu Akdeniz’de bir ana konteyner limanı’ olarak o ibare değiştirilerek hala gündemde bekletilen bir projeksiyon var, bir proje var. 12.8 milyon TEU, mevcut liman 2.6 milyon TEU. Aradaki kapasite farkını siz daha iyi anlayacaksınız” dedi.

 

KIZILTAN: “NAKLİYATÇILIK KUTSAL BIR SEKTÖR”

MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan da, sektörün sorunlarının konuşulmasının önemli olduğunu ifade ederek, “Siz bunları dinlemek, parti programınıza taşımak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde dile getirilmesi anlamında çok büyük destek vereceksiniz, ben buna inanıyorum. İnşallah buradaki zirve Mersin için çok yararlı olacaktır” dedi. Kızıltan, nakliyatçıların uzun yıllar boyunca çok ilkel bir ortamda çalıştıklarını ancak Başkan Seçer’in nakliyatçılara bekledikleri müjdeyi verdiğini belirterek, “Nakliyatçılar, daha modern, çağdaş, her türlü imkanı olan bir siteye kavuşacak. Bu lojistik anlamda bir başlangıç Mersin için” diye konuştu. Toplantıda Divan Başkanlığı’nı yapan MTSO Yönetim Kurulu Üyesi İsa Çani, ilk defa bu kadar gür bir şekilde sorunlarını dile getirme imkanı bulduklarını belirterek, “Bugünü bir milat olarak görüyorum” dedi. Buluşmaya büyük ilgi gösteren sektördeki esnaf da sorunlarına ilişkin dövizler taşıdı. Buluşmanın ardından, CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve Başkan Seçer, nakliyeci esnafı ile birlikte yemek yedi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

1 tonluk uyuşturucu iddiası meclis gündeminde

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.